Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Φτωχομάνα
απ' το 1955


Την «Φτωχομάνα» την ξεκίνησε η κυρά – Φωτεινή με τον μπάρμπα – Κώστα το 1955. Με μεράκι στην παράδοση και τα ντόπια φαγητά, εξυπηρετήσανε κάθε περαστικό και κάθε ντόπιο. Τώρα το μαγαζί είναι στα χέρια του υιού τους, Αναστάσιου Μακρή. Αλλά, συνδράμουν με τις χειροποίητες νοστιμιές τους και τις ιστορίες που εξιστορούν σε κάθε επισκέπτη.
Δίπλα στον φούρνο που έχουν φτιάξει μόνοι τους, ρίχνουν στα ξύλα, το ψωμί, τις πίτες και τραγουδάνε τραγούδια που τους στιγματίσανε στον πόλεμο. Το αγρόκτημα παραδίπλα με τις κότες, τα δέντρα τους που φτιάχνουνε τα γλυκά κουταλιού. Φτιάχνουνε μόνοι τους, τραχανά, παραδοσιακό γιαούρτι, φάβα, σκορδαλιά, μακαρόνια, γλυκά του κουταλιού και σιροπιαστά, πίτες, τυροπιτάρια, ψωμί, λουκάνικα και άλλες λιχουδιές.

Συντροφιά με κρασί, τσίπουρο, ρακόμελο, ούζο... Στην κεντρική Εύβοια, λίγα χιλιόμετρα έξω απ' την Χαλκίδα.


Η Μεγάλη Σαρακοστή των Αποκριών


Εμείς την συνδέουμε με την παράδοση και καλούμε κάθε γευσιγνώστη αλλά και τον καθένα να απολαύσει παραδοσιακά γλυκά και φαγητά της περιοχής μας. Με τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζουν – χρόνια τώρα – οι άνθρωποι της «Φτωχομάνας».


ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ...
Θα μαζέψουμε περίπου μισό κιλό βερίκοκα απ’ την βερικοκιά… και θα αγοράσουμε περίπου εξακόσια γραμμάρια ζάχαρη. Θα στύψουμε και ένα λεμονάκι… Κι επειδή τα βερίκοκα δεν πήζουν εύκολα… θα χρειαστούμε (όχι πηκτίνη που βάζουν άλλοι) αλλά δυο φρούτα πλούσια σε πηκτίνη, το μήλο και το πορτοκάλι. Η κατσαρόλα μας στην φωτιά (εμείς θα προτιμήσουμε πάνω σε ξύλα να βάλουμε την κατσαρόλα μας)…
Ελάτε να δοκιμάσουμε.!


ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ...
Θα χρειαστούμε σιμιγδάλι χοντρό από δικό μας σιτάρι που το έχουμε αλέσει στο μύλο. Ελαιόλαδο Τριαδιώτικο, μέλι θυμαρίσιο, ζάχαρη, νερό, κρασάκι, καρυδάκια τριμμένα, αμύγδαλα, κανέλα, βανίλια, γαρίφαλο, λεμονάκι απ’ την λεμονιά φρέσκο, φρέσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου